Uutiset

Tulenkestävien vuorausten kunnonvalvonnassa sekä epänormaalin kulumisen arvioimisessa hyödynnämme yhtenä menetelmänä datapohjaista 3D-mallinnusta eli fotogrammetriaa. Se soveltuu hyvin tarkoitukseen, mikäli mallinnettava kohde täyttää mittaukselle vaadittavat kriteerit; tasainen valotus, muuttumaton muoto sekä valon heijastamattomuus kuvattavasta kohteesta.

Kynnys fotogrammetrisen mittauksen ja mallinnuksen testaamiseen on nykyään matala. Menetelmä on suhteellisen nopea; datan kerääminen vie ainoastaan muutamia minuutteja ja laskentaohjelmiston suorittamaan lopulliseen mallinnuksen kuluu aikaa kymmenistä minuuteista muutamaan tuntiin. Topografisen 3D-mallinnuksen etuna on myös helppo ja melko edullinen käyttöönotto; alkuun pääsee pelkällä kännykkäkameralla ja kalustoa voi päivittää laadukkaammaksi tarpeen mukaan. Mallinnusohjelmistoja löytyy sekä ilmaisia että maksullisia.

Mallinnuksissa ollaan usein kiinnostuneita vuoratun rakenteen muutoksista, kuten tavallisesta tai epätavallisesta kulumasta. Tähän tietoon päästäänkin hyvin käsiksi, sillä mallit ovat skaalattavissa oikeisiin mittasuhteisiin. Tällöin varsinaisessa 3D-mallissa voidaan ottaa mittoja vuoratusta kohteesta ja tarkastella mallinnetussa kohteessa ilmenevää kulumaa. Skaalauksen avulla päästään analysoimaan myös kohteen tilavuutta, jolloin vuorauksen kuluminen voidaan nähdä tilavuuden muutoksena. Tästä hyvänä esimerkkinä on välialtaiden tilavuuden määritys valuluvun funktiona, jonka avulla saadaan tietoa vuorauksen kulumisesta valuprosessin aikana.

Fotogrammetrian avulla kyetään välttämään myös liian huonokuntoisten vuorausten käyttö metallurgisessa prosessissa, mikä lisää niin työturvallisuutta kuin materiaalitehokkuuttakin.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Tilaa uutiskirje

"*" näyttää pakolliset kentät

Nimi*








Better with Bet-Ker.